Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου παρατίθενται γενικά στοιχεία που αφορούν στην εξάπλωση και στη σπουδαιότητα των σιτηρών σε παγκόσμιο επίπεδο και στη χώρα μας. Στο δεύτερο κεφάλαιο δίνονται κοινά στοιχεία για τη μορφολογία, τον τρόπο ανάπτυξης, την προσαρμοστικότητα, την καλλιεργητική τεχνική, τις ασθένειες και τις συνθήκες αποθήκευσης των σιτηρών. Στα κεφάλαια που ακολουθούν παρουσιάζονται αναλυτικά τα εννέα σιτηρά: για κάθε ένα παρατίθεται η προέλευση του, η οικονομική του σημασία και οι χρήσεις του. Περιγράφονται τα βοτανικά χαρακτηριστικά, τα στάδια ανάπτυξης των φυτών σε συνδυασμό με τους παράγοντες που τα επηρεάζουν. Συζητούνται οι οικολογικές απαιτήσεις, αναλύονται οι εδαφοκλιματικές συνθήκες και προτείνονται καλλιεργητικές τεχνικές προσαρμοσμένες στο οικολογικό περιβάλλον της χώρας μας. Αναφέρονται οι εχθροί και οι ασθένειες των φυτών, δίνονται στοιχεία για τα επιζητούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και αναφέρονται οι κυριότεροι τρόποι αξιοποίησής τους.