Το βιβλίο πραγματεύεται την μέχρι τώρα «αθέατη» προπαρασκευή και δράση των Διαβιβάσεων του Ελληνικού Στρατού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποτέλεσμα εξαετούς έρευνας σε ελληνικές και ξένες ιστορικές πηγές, τεκμηριώνεται η ουσιαστική συμβολή τους στον αποτελεσματικό σύνδεσμο μεταξύ στρατιωτικών Μονάδων κι Επιτελείων, αλλά και στη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για τον αντίπαλο. Το αντικείμενο καλύπτεται και στις τρεις διαστάσεις του: την ιστορική, την επιχειρησιακή και την τεχνική.
Στο Πρώτο Μέρος παρουσιάζεται η ιστορία των ελληνικών Διαβιβάσεων και η εξέλιξη τους απο το Μεσοπόλεμο μέχρι την εποχή που αντιμετώπισαν τις δυνάμεις του Αξονα, οι Μονάδες, η οργάνωση, το προσωπικό, η εκπαίδευση του, το υλικό τηλεπικοινωνίας, τα οχήματα και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τις προμήθειες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της περιόδου 1930-1940, τους αποκτηθέντες ασυρμάτους, τα τηλέφωνα-πίνακες, τους οπτικούς τηλεγράφους, τα τηλέτυπα, τις αγγελιαφόρους περιστερές, τα κρυπτογραφικά μέσα, τις υποκλοπές του αντιπάλου, τα ραδιογωνιόμετρα, τα ραντάρ, τις επικοινωνίες των οχυρών της Γραμμής Μεταξά, τις τεχνικές υπηρεσίες και τον ανεφοδιασμό υλικών Διαβιβάσεων, τη συνεργασία με την Αεροπορία και τη συμβολή της Χωροφυλακής στις επικοινωνίες του μετώπου. Επίσης, σκιαγραφεί τις προπολεμικές τεχνικές υποδομές της χώρας (κρατικών τηλεπικοινωνιών, εξηλεκτρισμού, σιδηροδρόμων, πολεμικής βιομηχανίας, ραδιοφωνίας).
Στο Δεύτερο Μέρος, η πολεμική δράση των Διαβιβάσεων τοποθετείται στο πλαίσιο κάθε ιστορικής φάσεως της περιόδου 1940-44, όπως έχει αποτυπωθεί σε επίσημα αρχεία, αλλά και στα προσωπικά ημερολόγια αξιωματικών και οπλιτών, Ελλήνων και ξένων, που ήταν παρόντες στα μέτωπα Αλβανίας-Βουλγαρίας, στη Μάχη της Κρήτης, στη Μέση Ανατολή, στις ενέργειες του Ιερού Λόχου στην Αφρική-Αιγαίο και της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στην Ιταλία.
Στο πόνημα περιγράφεται η επιστράτευση των Μονάδων ΔΒ, αναλύεται η επίδραση των συνεχών μετακινήσεων και των αλλαγώ