"Η αστική ιστορία... διαφέρει από την τοπική ιστορία στο μέτρο που αφορά μια πιο γενική-διεισδυτική ιστορική διαδικασία, και από τη δημοτική ιστορία αφού συνδέεται με περισσότερες μορφές τοπικής διακυβέρνησης, διαφέρει... από την κοινωνική ιστορία στην ειδική υποχρέωση που έχει να ερμηνεύει τόσο τον αστικό περίγυρο όσο και τις χρήσεις του, και από την κοινωνιολογία στο βασικό σκοπό της να ερμηνεύει το αστικό παρελθόν, διαφέρει από την οικονομική ιστορία και γεωγραφία, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει στα ανθρωπιστικά και λειτουργικά στοιχεία που συνθέτουν τον αστικό χώρο, και διαφέρει από άλλες ιστορικές ειδικότητες, όπως αγροτική ιστορία, βιομηχανική ιστορία, ιστορία των επιχειρήσεων, των μεταφορών, του στρατού και της πολεοδομίας στο ότι αφορά ειδικές δραστηριότητες...". (H. J. Dyos, 1974)
Περιεχόμενα:
Πρόλογος
Λυδία Σπουνάκη - Δρακάκη, Εισαγωγή
Πρώτο Μέρος: Πολεοδομία και Αστικός Μετασχηματισμός
- Εμμανουήλ Μαρμαράς, "Οι αρχές προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και η εφαρμογή τους στους ιστορικούς πολεοδομικούς πυρήνες: Παραδείγματα από την ευρωπαϊκή και ειδικότερα την ελληνική εμπειρία"
- Αργυρώ Λουκάκη, "Η ευδαιμονία του ορατού: πολεοδομικός σχεδιασμός, αστική ορατότητα και πολιτιστικό δυναμικό της Πάτρας"
- Νίκος Μπόμπολος, "Εξωστρέφεια και αστική εικονογραφία. Ο σχεδιασμός στην αθηναϊκή αστική ανάπτυξη"
- Σάββας Τσιλένης, "Η αρχιτεκτονική και πολεοδομική εξέλιξη της Κωνσταντινούπολης και η συμβολή της ελληνορθόδοξης κοινότητας στη διαμόρφωση της πόλης (1878-1908), το παράδειγμα του κάλφα Περικλή Δ. Φωτιάδη"
- Νικόλας Καραχάλης, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Νικόλαος Λουράντος, "Η επαναχρησιμοποίηση βιομηχανικών χώρων σε λιμάνια - Η περίπτωση της πόλης
του Πειραιά και του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης"
- Ιωάννης, Ρέντζος, Νίκος Γιαννούλης, Γιάννης Καλλίνικος, "Πολιτεία, κοινωνία και αγορά στην Πρέβεζα - Ιστορικός χρόνος και ιστορικό κέντρο σε μια μικρή ελληνική πόλη"
Δεύτερο Μέρος: Κοινωνία και Πολιτιστικά Δίκτυα
- Βάσω Θεοδώρου, "