«Όραση, αφή, ακοή, όσφρηση, γεύση. Πόσο προικισμένη είναι η τέχνη της μαγειρικής. Βλέπεις τα υλικά, τα χρώματα, τα σχήματά τους, κι αμέσως ξεκινά ο νους να φτιάχνει συνταγές. Πιάνεις στα χέρια σου και καταλαβαίνεις τη φρεσκάδα των υλικών. Ακούς το τσιτσίρισμα του κρεμμυδιού στο λάδι και η όσφρηση αρχίζει να δουλεύει. Να προσθέσω κι αυτό το υλικό; Για να μυρίσω! Κι έρχεται η στιγμή που βάζεις την πρώτη μπουκιά στο στόμα… Ναι, είναι τέχνη η μαγειρική. Χρειάζεται πείρα, έμπνευση, φαντασία, υπομονή, μεράκι, μα πάνω απ’ όλα αγάπη. Αγάπη και σεβασμό για την πρώτη ύλη. Αγάπη γι’ αυτούς που προορίζεται το φαγητό. Κάλεσε τους φίλους σου, στρώσε ένα ωραίο τραπεζομάντιλο στο τραπέζι σου. Άνοιξε την αγκαλιά σου, στα χείλη εκείνο το ωραίο χαμόγελο, και ό,τι κι αν βάλεις στο τραπέζι με αγάπη, θα φαγωθεί. Και μη σκεφτείς πως θα μυρίσει το σπίτι απ’ το μαγείρεμα. Μοσχοβολιά σκορπάει η προετοιμασία του φαγητού. Αυτή μας φέρνει στο τραπέζι και μας ενώνει». Οι συνταγές χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες – από τις εποχές του χρόνου. Οι 360 σελίδες του βιβλίου (όσες σχεδόν και οι μέρες της χρονιάς) μυρίζουν άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνα. Ακόμη υπάρχουν ενότητες για το ψωμί και τα γλυκίσματα, καθώς και πρόλογος κατατοπιστικός με ιστορικά στοιχεία για τη διατροφή και αναφορές στα ξεχωριστά προϊόντα του νησιού. Κάθε συνταγή, όπου κρίνεται απαραίτητο, έχει διακριτικό σύμβολο για τον διατροφικό της χαρακτήρα (νηστίσιμη, βίγκαν, βετζετέριαν, για όλο το χρόνο). Οι ενότητες καλωσορίζουν τον αναγνώστη κάθε φορά με σύντομες, αισθαντικές, καθαρές μνήμες της Σόφης κυρίως από τα παιδικά της χρόνια στο νησί της Λήμνου, μνήμες αυθεντικές που συνεχίζουν να διαπερνούν τις συνταγές και τον τρόπο της υλοποίησής τους. Γιαγιάδες, μητέρα, φίλες, φίλοι συμβάλλουν με δικές τους συνταγές που η Σόφη μεταλαμπαδεύει με σεβασμό και αναφέρει τα ονόματά τους με αγάπη. Την έκδοση χαιρετίζει ο αγαπητός εκπαιδευτικός Ελευθέριος Γείτονας τονίζοντας τη λιτότητα μαζί και τη θεϊκότητα των γεύσεων του νησιού από τα προσ