Μια επίσκεψη στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα στον Πενταδάκτυλο της κατεχομένης Κύπρου, από έναν καταδρομέα που πολέμησε εκεί κατά τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974, γίνεται αφορμή για να «προβληθούν» σαν σε σκηνές κινηματογραφικής ταινίας όσο προηγήθηκαν στην μαρτυρική Μεγαλόνησο και οι συνέπειες της εισβολής.
Τον στρατιώτη συνοδεύει η αδελφή του η οποία ακούει από τον βετεράνο του πολέμου να τις εξιστορεί όσα έζησε στις μάχες που έλαβε μέρος για την απόκρουση των τούρκων εισβολέων. Ο ίδιος καταδρομέας μετά τον Άγιο Ιλαρίωνα και τον ηρωικό χαμό του διοικητή τους Γεωργίου Κατσάνη βρέθηκε να πολεμά εναντίον των τουρκικών αρμάτων στους δρόμους της Κερύνειας.
Η συγγραφέας με ιδιαίτερη ευαισθησία, ενάργεια, ποιητική γραφή και χωρίς μισαλλοδοξία αναπαριστά μια ολόκληρη εποχή μετά τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου και την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα χρόνια της αθωότητας στις σχέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, την έναρξη της έντασης και της ανασφάλειας που προκάλεσαν οι παράγοντες της Άγκυρας στο νησί, τον διχασμό ανάμεσα στους Έλληνες, το χουντικό πραξικόπημα, την παράδοση της μισής σχεδόν Κύπρου στην Τουρκία, το δράμα των αγνοουμένων, την απάνθρωπη διαβίωση των αιχμαλώτων στις τουρκικές φυλακές, την αντιμετώπιση όσων εγκλωβίστηκαν στην Καρπασία από τον κατοχικό στρατό, την ζωή των ξεριζωμένων στους καταυλισμούς...
Ανάμεσα σε όλες αυτές τις αυθεντικές πληροφορίες που αποδίδει η συγγραφέας, τόσο με ιδιαίτερα άμεσο και ρέοντα μυθιστορηματικό λόγο, όσο και με συνεντεύξεις από ανθρώπους οι οποίοι έζησαν τις ποικίλες πτυχές του δράματος του ελληνισμού της Κύπρου, ζωντανεύει και μια φιλική σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους της Κερύνειας, όπως και με μία δασκάλα από την Τουρκία η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην εξέλιξη του μυθιστορήματος.
Κυρίαρχη, όμως, θέση στο μυθιστόρημα έχει η ιστορία αγάπης μεταξύ Ελληνοκυπρίων, ενός νέου και μιας νέας από την Κερύνεια, την οποία θα σημαδέψει ανεξίτηλα