Το ανά χείρας βιβλίο "Συμβολισμός και ανθρωπολογία στην Ελλάδα" είναι το τρίτο στη σειρά αυτοτελών εκδόσεων της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας μετά τα "Οι Ρομά στην Ελλάδα" (2002) και "Όψεις της ανθρωπολογικής σκέψης και έρευνας στην Ελλάδα" (2004). Και οι τρεις εκδόσεις διέπονται από το ίδιο σκεπτικό ανθρωπολογικών/εθνολογικών μελετών που στηρίζονται σε εθνογραφικό υλικό προερχόμενο από τον ελλαδικό χώρο και πραγματεύονται σημαντικά κεφάλαια της ανθρωπολογίας, όπως εθνοπολιτισμικές ομάδες, ανθρωπολογική θεωρία και έρευνα, συμβολισμός.
Η ιδέα για την πραγματοποίηση της παρούσας έκδοσης ωρίμασε με τη διεξαγωγή του κύκλου ομιλιών-διαλέξεων με τίτλο "Ανθρωπολογία και συμβολισμός" την άνοιξη του 2006, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος θεματικών κύκλων-διαλέξεων της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας.
Οι δημοσιευόμενες πρωτότυπες μελέτες ερευνούν και ερμηνεύουν διάφορες πλευρές του συμβολικού και του φαντασιακού στη νεότερη Ελλάδα, καλύπτοντας μια ευρεία θεματική περιοχή (θρησκεία/κοσμολογία, γλώσσα, ετερότητα, χώρος, υλικός πολιτισμός, διαβατήριες τελετές κ.ά.), όπου διαπιστώνεται αισθητή πενιχρότητα και απουσία ολοκληρωμένων μελετών.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στους συναδέλφους Μαρία Βραχιονίδου, Βάσω Γεμενή, Μαρία Κουμαριανού, Ορέστη Λιντερμάγιερ και Γιούλη Μάλαινου για την αφιλοκερδή μετάφραση των ξενόγλωσσων κειμένων.
Η παρούσα έκδοση δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος "Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου", το οποίο ευχαριστούμε θερμά.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η πρόεδρος
Δρ Ανδρομάχη Οικονόμου
Περιέχονται τα κείμενα:
- Ελευθέριος Π. Αλεξάκης, "Εισαγωγή: Ανθρωπολογικές διαδρομές στο συμβολικό και το φαντασιακό: ρήξεις και συγκλίσεις"
- Ελευθέριος Π. Αλεξάκης, "Χορός, θυσία, νεκροί: Τελετουργίες έρωτος και τελετουργίες αίματος στην Ελλάδα"
- Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος, "Η γουρνοχαρά στη δυτική Θεσσαλία: σύμβολα και κοινωνική αναπαραγωγή"
- Λεωνίδας Βουρνέλης, David Sutton, "Νομισματικές γεύσεις: συμβολισμός και μνήμη σ